Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1212.20130

875

Bo?onarodzeniowy piernik

Nie wyobra?am sobie Bo?ego Narodzenia bez piernika i sernika. To moje ulubione ciasta. Ten piernik prze?o?y?am dodatkowo marmoladš z dzikiej ró?y.

 

  • 2 ?y?ki miodu
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 ?y?ki oleju
  • ½ kostki margaryny
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja w temp. pokojowej
  • 2 ?y?eczki przyprawy do pierników
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 ?y?ka cukru pudru
  • 300 g marmolady do prze?o?enia

 

Na poczštek oddziel  ?ó?tka od bia?ek. W ma?ym garnku roztop margaryn?, przestud?.

W du?ej misce zmiksuj ?ó?tka z cukrem oraz miodem na g?adkš mas?. Do tego dodaj margaryn?.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj mšk? z proszkiem do pieczenia oraz przyprawš do pierników. Dodawaj partiami suche sk?adniki do mokrych, powoli mieszajšc mas?. Pó?niej dolej mleko i równie? wymieszaj, a? masa wch?onie mleko.

W innym naczyniu ubij na sztywno bia?ka i dodaj do ciasta, mieszajšc powoli, aby masa pozosta?a jak najbardziej puszysta.

Piec w temp. 180°C przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja mia?am foremk?
o wymiarach 22x30, ale my?l?, ?e keksówka te? si? nada.

Przed prze?o?eniem wystud? dobrze ciasto. Najpierw wymieszaj marmolad? w misce, b?dzie si? jš ?atwiej rozsmarowywa?.

Polewa: roztop czekolad? w garnku z grubym dnem na ma?ym ogniu, dolej mleko, dwie ?y?ki wody oraz wsyp ?y?k? cukru pudru. Mieszaj, a? wszystkie sk?adniki dobrze si? po?šczš i powstanie do?? p?ynna polewa. Rozsmaruj na pierniku i ciasto gotowe:-). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry