Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1712.20150

560

Bo?onarodzeniowe pierniki

Piernikowe szale?stwo ju? za nami:-). W tym roku do?? skromnie: zrobi?am ok. 50 ciasteczek. Wystarczy jednak na drobne upominki, a tak?e na choink? i do zjedzenia:-). Przyznam, ?e za samymi piernikami osobi?cie nie przepadam, ale uwielbiam je robi?. I ten cudowny, korzenny zapach! Ale najwa?niejsze jest lukrowanie-du?a frajda i przyjemno??;-).

 

  • 280 g mški pszennej
  • 200 g miodu
  • 2 ?y?ki cukru pudru
  • 70 g mas?a
  • 1 ?y?eczka kakao (opcjonalnie, tylko dla koloru)
  • 1 jajko
  • 1 ?y?eczka sody oczyszczonej
  • 20 g przyprawy do piernika 
  • 1 ?y?eczka cynamonu
  • ¼ ?y?eczki zmielonego, czarnego pieprzu

Rozpu?? w garnku miód z mas?em. Odstaw do przestudzenia. W du?ej misce po?šcz wszystkie suche sk?adniki, czyli mšk?, sod?, przyprawy, cukier puder oraz kakao, je?eli dodajesz. Wlej do tego p?yny i zmiksuj, albo wymieszaj. Je?eli ciasto jest zbyt mi?kkie, to wsad? je na kilka minut do lodówki lub nawet na ok. 10 minut do zamra?alki-je?eli Ci si? bardzo spieszy;-). 

Po wyj?ciu ciasta z lodówki, rozwa?kuj je na 2-3 mm placek i wyciskaj dowolne kszta?ty. Piecz pierniki w temp. 180°C przez ok. 14-15 minut na papierze do pieczenia. 

Pierniki trzeba pó?niej przechowywa? w szczelnie zamkni?tym pojemniku. Je?eli w?o?ysz do ?rodka kawa?ek jab?ka, to zmi?knš ju? po dwóch dniach:-). Pami?taj jednak, aby wymieniac jab?ko co 2-3 dni.

Smacznego!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry