Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urz─ůdzeniu. Pozostaj─ůc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuj─Ö czytaj wi─Öcej

1708.20160

640

Biszkopty z galaretk─ů i czekolad─ů

Pami─Ötam, jak te ciastka mama kupowa┼éa nam w dzieci┼ästwie na kilogramy:-). Znakomite po┼é─ůczenie biszkopt├│w, owocowej galaretki i czekolady przywo┼éuje wiele wspomnie┼ä:-). Postanowi┼éam je w ko┼äcu zrobi─ç. Wymagaj─ů troch─Ö czasu i pracy, ale warto j─ů wykona─ç. A Wy? Lubicie te ciasteczka?:-)

  • 100 g przesianej m─ůki pszennej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g drobnego cukru do wypiek├│w+1 ┼éy┼╝eczka
  • 1 wi┼Ťniowa garaletka (lub truskawkowa, pomara┼äczowa)
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 ┼éy┼╝ki oleju

+ forma do garaletki oraz foremka do ciastek

+ folia spo┼╝ywcza

 

Oddziel ┼╝├│┼étka od bia┼éek. Bia┼éka ubij na sztywn─ů pian─Ö. Dodawaj powoli cukier, ca┼éy czas ubijaj. Dodawaj po jednym ┼╝├│┼étku i ubijaj. Na koniec wsypuj powoli m─ůk─Ö, po ┼éy┼╝ce i delikatnie wymieszaj. Przygotuj blach─Ö wy┼éo┼╝on─ů papierem do pieczenia. Nak┼éadaj ciasto ┼éy┼╝k─ů na blach─Ö lub poprzez r─Ökaw cukierniczy. Tw├│rz okr─ůg┼ée ciasteczka, z odst─Öpami. Piecz ciastka w temp. 180°C przez 10-12 minut, do zez┼éocenia. Odstaw do wystudzenia.

Rozpu┼Ť─ç galaretk─Ö w mniejszej ilo┼Ťci wody, ni┼╝ nakazuje to instrukcja na opakowaniu, czyli w p├│┼étorej szklance wrz─ůtku. Przygotuj pojemnik, wy┼é├│┼╝ go foli─ů i na to wylej garaletk─Ö. Musi mie─ç wysoko┼Ť─ç ok. 3 mm. W┼é├│┼╝ garaletk─Ö do lod├│wki, aby st─Ö┼╝a┼éa. Po tym czasie wyci─ůgnij j─ů z pojemnika. Za pomoc─ů okr─ůg┼éej foremki wykrawaj k├│┼éka i uk┼éadaj na ciastkach od wewn─Ötrznej strony. Najlepiej uk┼éada─ç garaletk─Ö zewn─Ötrzn─ů stron─ů, poniewa┼╝ od do┼éu mo┼╝e by─ç nieco pofa┼édowana od folii. ┼Ürednica garaletki musi by─ç mniejsza ni┼╝ ciastek. Tak przygotowane ciastka w┼é├│┼╝ do lod├│wki na min. 15 minut, maks. 30.

Rozpu┼Ť─ç czekolad─Ö w k─ůpieli wodnej, dodaj olej oraz cukier. Mieszaj do uzyskania jednolitej, g┼éadkiej masy. Wyci─ůgnij ciastka z lod├│wki, po czym nak┼éadaj na nie czekolad─Ö silikonow─ů szpatu┼ék─ů lub ┼éy┼╝k─ů pilnuj─ůc, aby nadmiar czekolady nieco strz─ůsn─ů─ç. Nic si─Ö nie stanie, jak czekolada przeleje si─Ö Wam troch─Ö na drug─ů stron─Ö ciastek:-). Druga metoda nak┼éadania czekolady to po prostu maczanie w niej ciastek. Garaletka mo┼╝e jednak spa┼Ť─ç z ciastka, wi─Öc polecam t─Ö pierwsz─ů:-).

Poczekaj, aż czekolada zastygnie, po czym włóż ciastka na dwie godziny do lodówki. Jeżeli nie zjecie ciastek od razu, to zdecydwanie trzymajcie je w lodówce.

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

┬Ćr├│d┼éo przepisu: mojewypieki.com.pl.

 

wydrukwydruk bez zdj─Ö─ç
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
tre┼Ť─ç

Prosz─Ö narysowa─ç poni┼╝szy kszta┼ét zaczynaj─ůc od kropki, nie przerywaj─ůc rysowania:

Ta przegl─ůdarka nie obs┼éuguje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do gˇry