Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1708.20160

640

Biszkopty z galaretkš i czekoladš

Pami?tam, jak te ciastka mama kupowa?a nam w dzieci?stwie na kilogramy:-). Znakomite po?šczenie biszkoptów, owocowej galaretki i czekolady przywo?uje wiele wspomnie?:-). Postanowi?am je w ko?cu zrobi?. Wymagajš troch? czasu i pracy, ale warto jš wykona?. A Wy? Lubicie te ciasteczka?:-)

  • 100 g przesianej mški pszennej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g drobnego cukru do wypieków+1 ?y?eczka
  • 1 wi?niowa garaletka (lub truskawkowa, pomara?czowa)
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 ?y?ki oleju

+ forma do garaletki oraz foremka do ciastek

+ folia spo?ywcza

 

Oddziel ?ó?tka od bia?ek. Bia?ka ubij na sztywnš pian?. Dodawaj powoli cukier, ca?y czas ubijaj. Dodawaj po jednym ?ó?tku i ubijaj. Na koniec wsypuj powoli mšk?, po ?y?ce i delikatnie wymieszaj. Przygotuj blach? wy?o?onš papierem do pieczenia. Nak?adaj ciasto ?y?kš na blach? lub poprzez r?kaw cukierniczy. Twórz okršg?e ciasteczka, z odst?pami. Piecz ciastka w temp. 180°C przez 10-12 minut, do zez?ocenia. Odstaw do wystudzenia.

Rozpu?? galaretk? w mniejszej ilo?ci wody, ni? nakazuje to instrukcja na opakowaniu, czyli w pó?torej szklance wrzštku. Przygotuj pojemnik, wy?ó? go foliš i na to wylej garaletk?. Musi mie? wysoko?? ok. 3 mm. W?ó? garaletk? do lodówki, aby st??a?a. Po tym czasie wycišgnij jš z pojemnika. Za pomocš okršg?ej foremki wykrawaj kó?ka i uk?adaj na ciastkach od wewn?trznej strony. Najlepiej uk?ada? garaletk? zewn?trznš stronš, poniewa? od do?u mo?e by? nieco pofa?dowana od folii. ?rednica garaletki musi by? mniejsza ni? ciastek. Tak przygotowane ciastka w?ó? do lodówki na min. 15 minut, maks. 30.

Rozpu?? czekolad? w kšpieli wodnej, dodaj olej oraz cukier. Mieszaj do uzyskania jednolitej, g?adkiej masy. Wycišgnij ciastka z lodówki, po czym nak?adaj na nie czekolad? silikonowš szpatu?kš lub ?y?kš pilnujšc, aby nadmiar czekolady nieco strzšsnš?. Nic si? nie stanie, jak czekolada przeleje si? Wam troch? na drugš stron? ciastek:-). Druga metoda nak?adania czekolady to po prostu maczanie w niej ciastek. Garaletka mo?e jednak spa?? z ciastka, wi?c polecam t? pierwszš:-).

Poczekaj, a? czekolada zastygnie, po czym w?ó? ciastka na dwie godziny do lodówki. Je?eli nie zjecie ciastek od razu, to zdecydwanie trzymajcie je w lodówce.

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ród?o przepisu: mojewypieki.com.pl.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry