
535
Biszkoptowe babeczki tiramisu
Uwielbiam tradycyjny, włoski deser: TIRAMISU:-). Dzisiaj postawiłam jednak na nieco inną formę tego deseru, czyli biszkoptowe babeczki nasączone porządnie mocną kawą z amaretto. A do tego mascarpone oczywiście:-).
Przepis jest na 10-12 babeczek.
Babeczki:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Ponadto:
- 4 łyżki amaretto
- 1/2 szklanki mocnej kawy
Przygotowania najlepiej zacząć od przygotowania babeczek. Włącz piekarnik na 170°C.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj w misce, aż się dobrze spienią: ok. 2-3 minut. Powoli dodawaj cukier, ciągle miksuj. Dodaj także cukier waniliowy. Po tym etapie dodawaj po jednym żółtku i ciągle mieszaj mikserem. Miksuj dalej, aż dodasz wszystkie żółtka. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj wszystko na małych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj delikatnie kakao do ciasta kilka razy mieszając łyżką i robiąc "esy floresy".
Wyłóż blaszkę ulubionymi papierowymi papilotkami i nałóż masę do środka. Piecz babeczki 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia.
Kawę połącz z amaretto i nasącz nimi babeczki. Wlewałam po kilka łyżeczek na babeczkę.
Ser mascarpone zmiksuj z żółtkiem i cukrem pudrem. Udekoruj nim wierzch babeczek tak, jak lubisz, a na koniec posyp całość kakao. Gotowe babeczki najlepiej odstawić na godzinę. Nasączą się wtedy idealnie kawą z amaretto i nie będą już "mokre" od płynu, tylko wilgotne i pachnące.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć