
430
Biskwity z bitą śmietaną i czekowiśnią
Delikatne biszkopty przełożone bitą śmietaną i…czekowiśnią:-). Biskwity* to świetny deser na różne okazje, kiedy spodziewamy się np. gości. I na dodatek przygotowuje się je dość szybko.
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 ml śmietany kremówki 30%, mocno schłodzonej
- łyżka cukru pudru
- mały słoik czekowiśni**
+ dwie płaskie blaszki, papier do pieczenia oraz rękaw cukierniczy
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski wlej białka i zacznij ubijać, dodaj szczyptę soli. W trakcie ubijania dodawaj również po łyżce cukru. Gdy białka będą już ubite, dodaj żółtka, ubij jeszcze krótko.
Póżniej dodaj przesianą mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką. Na rozłożonym papierze nakładaj po dwie łyżki ciasta i rozprowadzaj łyżką, aby utworzyć okrągły placek o średnicy 11 cm. Możesz sobie wcześniej wyciąć szablon i odrysować go na papierze. Tak przygotowane ciasto piecz przez 6-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone biskwity od razu ściągaj z blaszki szpatułką i odkładaj je złożone na pół do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Włóż ją do rękawa cukierniczego. Do biszkoptów najpierw dodawaj trochę czekowiśni, a póżniej nadziewaj je bitą śmietaną. Przechowuj biskwity w lodówce. Przed podaniem można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:-)
*Biskwity możecie nadziać również sezonowymi owocami.
Pomysł na deser pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com.
wydrukwydruk bez zdjęć