
640
Biała zupa z kurczakiem i imbirem
Uwielbiam wymyślać nowe zupy. Dzisiaj przygotowałam taką, która swoją nazwę wzięła od białych warzyw. Bardzo intensywna w smaku, rozgrzewająca, bo z imbirem. Świetnie smakuje również bez kurczaka, więc bez problemu mogą ją przygotować osoby, które mięsa nie jadają.
- 4 ziemniaki
- 3 średnie lub 4 mniejsze pietruszki
- 2 małe selery
- 2 ząbki czosnku
- biała część pora
- 2 średnie cebule
- 200 g fileta z kurczaka
- 1-2 cm imbiru
- łyżka kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki mleka
- ½ łyżeczki suszonej pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie: z wszystkich obranych warzyw odłóż 2 ziemniaki i jeden seler. Przygotuj garnek i pokrój wszystkie warzywa na kawałki. Nie przejmuj się za bardzo wielkością, ta część zupy i tak będzie zmiksowana. Zalej całość 8 szklankami wody i gotuj na mniejszym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj wszystko blenderem.
Odłożone warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki, a kurczaka pokrój w drobne kawałki. Postaw garnek na małym ogniu i wrzuć całość do zmiksowanej części zupy, nich się gotuje, aż kurczak będzie miękki. Mieszaj zupę dość często. Na koniec rozpuść w mleku śmietanę i wlej do zupy. Przypraw całość, a na koniec zetrzyj imbir na najmniejszych oczkach tarki i dorzuć do zupy. Pogotuj jeszcze ok. 5 minut i zupa będzie gotowa:-).
wydrukwydruk bez zdjęć