Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0408.20150

825

Bia?a Pavlova z sezonowymi owocami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S?ynny deser na bazie bezy zosta? wymy?lony na cze?? rosyjskiej tancerki baletowej. Powsta? on podobno w latach 20. ubieg?ego stulecia. Beza Pavlova jest chrupišca z zewnštrz, w ?rodku delikatna i piankowa. U nas w rozinie deser plasuje si? bardzo wysoko w rankingu pysznych deserów:-). Uwielbiam to po?šczenie bezy z delikatnym kremem i ?wie?ymi owocami… Pavlov? mo?na dekorowa? na wiele ró?nych sposobów, dobierajšc ró?nego smaku kremy oraz owoce. Przyznacie, ?e jest to w dodatku bardzo efektowny deser, którym zachwycš si? odwiedzajšcy nas go?cie:-).

 

Beza:

  • 6 bia?ek                                                                                         
  • szczypta soli
  • ?y?ka soku z cytryny
  • 280 g drobnego cukru
  • ?y?ka mški ziemniaczanej lub kukurydzianej                                                                                              

Krem

  • ?y?ka syropu waniliowego lub 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 ml ?mietany kremówki 30% (dobrze sch?odzonej)
  • 2 ?y?ki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone (dwa opakowania)

Dodatkowo:

  • 200 malin (lub inne, ?wie?e owoce, np. jagody, je?yny, porzeczka)
  • 250 g borówki ameryka?skiej
  • papier do pieczenia

Beza: bia?ka umie?? w misce, dodaj szczypt? soli i zacznij je ubija? na wi?kszych obrotach. W po?owie ubijania dodawaj stopniowo, po ?y?ce, cukier i miksuj dalej. Na samym ko?cu dodaj sok z cytryny i mšk?. Ubijaj jeszcze przez chwil?, aby wszystkie sk?adniki dobrze si? wymiesza?y. Piana b?dzie g?stnie? w miar? ubijania.

Z papieru do pieczenia wytnij ko?o, ok. 23-24 cm i po?ó? je na blaszcze. Bez? mo?esz równie? piec na okršg?ym spodzie blaszki. Nie ma obawy, ?e beza zbyt wyro?nie i si? wyleje. Podczas pieczenia uro?nie tylko odrobin?. Gdy masz ju? ko?o, to wy?ó? na niš równo pian?, a boki wyrównaj szpatu?kš lub ?y?kš ku górze. Piecz bez? w nagrzanym piekarniku najpierw przez 7 minut w temp. 180°C, po czym zmniejsz temp. do 150°C i piecz 75 minut. B??? stud? przy lekko uchylonym piekarniku. Gdy b?dzie ju? zimna, wy?ó? na niš krem, a na to owoce.

Krem: do serka mascarpone dodaj ?mietan? kremówk? oraz wanili? i cukier. Ubijaj do momentu, a? ?mietana zg?stnieje i powstanie g?sty krem.

Lubi?, jak owoce sš zanurzone w kremie, dlatego cz??? wymiesza?am z po?owš kremu, a cz??? wy?o?y?am na krem:-).

Deser najlepiej przygotowa? tu? przed podaniem. Ja po?ow? w?o?y?am do lodówki i zjedli?my jš nazajutrz, po prawie dobie. Opad?a tylko odrobin?.

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry