
420
Biała kiełbasa z chili i miodem
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć białej, polskiej kiełbasy. Pyszny wyrób od lokalnego rzeźnika postanowiłam przygotować z odrobiną chili i miodem, a wszystko zapieczone w piekarniku. Polecam:-).
- 4 duże surowe białe kiełbasy
- 2 czerwone cebule
- 1 cebula czosnkowa
- łyżka posiekanego szczypiorku
- masło
- łyżeczka miodu
- przyprawy: sól, chili w proszku
Ugotuj kiełbasę, odstaw. Użyj patelni, którą można włożyć do piekarnika. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekane cebule, podduś, aż będą miękkie. Dodaj miód. Dopraw solą. Kiełbasę natnij w kilku miejscach, niezbyt głęboko, połóż na patelnię, chwilę podsmaż, przypraw chili, po czym włóż całość do piekarnika, temp. 230°C i z funkcją "grill", jeżeli taką masz, na ok. 10 minut. Jeżeli nie, to po prostu włącz zwykłą opcję.
Na koniec posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem i podawaj z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku były to proziaki. Przepis znajdziesz na moim blogu:-).
Wesołego Alleluja!:-)
wydrukwydruk bez zdjęć