Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2412.20140

540

Barszcz czerwony z uszkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W Wigilijny wieczór nie mo?e zabraknš? na ?wištecznym stole czerwonego barszczu z uszkami. A u Was jakie zupy goszczš w ten wigilijny wieczór?:-)

 

Barszcz:

  • 1 pietruszka
  • 70 dag czerwonych buraków
  • 1 du?a cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 jab?ka
  • ?y?ka rodzynek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, li?? laurowy

Uszka:

  • 1 szklanka przesianej mški pszennej
  • ciep?a, przegotowana woda
  • 20 dag farszu z kapustš i grzybami

Warzywa na zup? pokrój na drobne kawa?ki. Najpierw do garnka wrzu? buraczki i marchewk?, zalej wodš, wrzu? ziele angielskie i li?? laurowy i pogotuj ok. 10 minut, po czym dodaj pozosta?e warzywa oraz jab?ko i rodzynki i gotuj do mi?kko?ci. Przeced? zup?, ale pozostaw troch? buraczków i marchewki. Na koniec przypraw solš i pieprzem oraz sokiem z cytryny, zeby barszcz nie by? za s?odki.

Mšk? wysyp na stolnic?, dolewajšc ciep?š wod? zagnie? spre?yste ciasto, po czym rozwa?kuj na cienki placek i kieliszkiem do wódki wyciskaj ma?e krš?ki. Nak?adaj farsz i zlepiaj tak, jak pierogi, po czym po?šcz oba ko?ce. W ten sposób uzyskasz kszta?tne i ?adne uszka:-)

Gotuj je w posolonej wodzie, ok. 5-6 minut od wyp?yni?cia. Podawaj z goršcym barszczem.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry