
540
Barszcz czerwony z uszkami
W Wigilijny wieczór nie może zabraknąć na świątecznym stole czerwonego barszczu z uszkami. A u Was jakie zupy goszczą w ten wigilijny wieczór?:-)
Barszcz:
- 1 pietruszka
- 70 dag czerwonych buraków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 jabłka
- łyżka rodzynek
- sok z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Uszka:
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- ciepła, przegotowana woda
- 20 dag farszu z kapustą i grzybami
Warzywa na zupę pokrój na drobne kawałki. Najpierw do garnka wrzuć buraczki i marchewkę, zalej wodą, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy i pogotuj ok. 10 minut, po czym dodaj pozostałe warzywa oraz jabłko i rodzynki i gotuj do miękkości. Przecedź zupę, ale pozostaw trochę buraczków i marchewki. Na koniec przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, zeby barszcz nie był za słodki.
Mąkę wysyp na stolnicę, dolewając ciepłą wodę zagnieć spreżyste ciasto, po czym rozwałkuj na cienki placek i kieliszkiem do wódki wyciskaj małe krążki. Nakładaj farsz i zlepiaj tak, jak pierogi, po czym połącz oba końce. W ten sposób uzyskasz kształtne i ładne uszka:-)
Gotuj je w posolonej wodzie, ok. 5-6 minut od wypłynięcia. Podawaj z gorącym barszczem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć