Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1112.20180

625

Babka piernikowa z suszonymi ?liwkami

Ob??dne, ?wišteczne ciasto!:-) Pachnie pi?knie przyprawš piernikowš, a suszona ?liwka nadaje babce znakomity smak:-).

Ciasto:

  • szklanka mški pszennej
  • ?y?ka przyprawy piernikowej
  • ½ szklanki miodu
  • ?y?ka kawy rozpuszczalnej
  • 3 jajka
  • 125 g mas?a 
  • 200 g suszonych ?liwek
  • 1 i ½ ?y?eczki sody
  • 3 ?y?ki cukru
  • cukier waniliowy

Polewa czekoladowa

  • 50 g mas?a
  • ?y?ka kakao
  • 1/3 szkl. ?mietany kremówki
  • ?y?ka cukru

 

?liwki namocz w przegotowanej wodzie z dodatkiem alkoholu, (w wersji dla dzieci: w samej wodzie), na oko?o godzin?. Pó?niej pokrój ?liwki na mniejsze kawa?ki.

Przesiej do miski mšk?, przypraw? piernikowš i sod?. Wymieszaj wszystkie sk?adniki. W garnku rozpu?? mas?o, miód, kaw? i cukier. Przestud?. 

Dodaj mokre sk?adniki do suchych, a na koniec dodaj po jednym jajku i mieszaj. Na koniec wrzu? pokrojone ?liwki, wymieszaj. Piecz ciasto w prostokštnej foremce wysmarowanej mas?em i posypanej odrobinš bu?ki tartej. Temperatura: 170 st. C przez 35-40 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

W garnku rozpu?? mas?o z cukrem. Dodaj kakao, zmniejsz ogie? i dodaj kremówk?. Trzymaj polew? na ma?ym ogniu, a? zg?stnieje na tyle, aby mo?na by?o niš posmarowa? wystudzone ciasto.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry