Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2503.20160

1230

Babka piaskowa

WSZYSTKIM CZYTELNIKOM ?YCZ? SPOKOJNYCH I S?ONECZNYCH ?WI?T WIELKIEJ NOCY. B?DCIE DLA SIEBIE ?YCZLIWI:-)

 

Tradycyjna babka piaskowa to obowišzkowe ciasto na wielkanocnym stole:-). Tym razem doda?am do ciasta odrobin? kakao, a ca?o?? pola?am czekoladš.

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mški ziemniaczanej
  • 1 szklanka mški pszennej
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 1 ?y?eczka syropu waniliowego
  • 1 margaryna, np. Kasia
  • 1 ?y?ka kakao

 

Roztop margaryn?, przestud?. Po?šcz w misce jajka z cukrem i ubij mikserem na puszystš mas?. Dodaj oba rodzaje mški wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodaj syrop waniliowy. Wymieszaj wszystko delikatnie, dodaj przestudzonš, roztopionš margaryn?. Od?ó? 3-4 ?y?ki ciasta do drugiej miski, dodaj kakao, wymieszaj. Wlej ciasto na wysmarowanš mas?em lub margarynš form?, a na koniec dodaj od?o?onš mas? po?šczonš z kakao. Mo?esz równie? lekko wymiesza? ?y?kš ciemnš cz??? z pozosta?š, je?eli chcesz uzyska? ciemniejszy odcie? równie? w ?rodku. Ja dodatkowo pola?am ciasto odrobinš czekolady, ale to ju? po przestudzeniu.

Piecz babk? przez ok. 45-50 minut w 180°C.

 

Smacznego i weso?ego Alleluja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry