Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3003.20180

1020

Babka kokosowo-czekoladowa

Czekoladowo-kokosowa babka na pewno idealnie wpasuje si? w Wasze wielkanocne wypieki. Mocno czekoladowa, mniej s?odka cz??? ?wietnie wspó?gra z jasnš i s?odszš-kokosowš.

 

  • 70 g gorzkiej czekolady 90%
  • 1 szkl. cukru+2 ?y?ki
  • 1/3 szkl. mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g mas?a
  • 250 g mški pszennej
  • 4 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 2 ?y?ki syropu waniliowego
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia

Czekolad? po?am na mniejsze kawa?ki i rozpu?? w kšpieli wodnej. Mi?kkie mas?o ubij z cukrem i syropem waniliowym na w miar? g?adkš mas?. Masa nie musi by? idealnie g?adka, cukier i tak si? rozpu?ci. Dodawaj po jednym jajku i miksuj dalej, ale na mniejszych obrotach. Przesianš mšk? po?šcz z proszkiem do pieczenia, dodaj partiami do masy, wymieszaj.

1/3 ciasta od?ó? do osobnej miski, dodaj wiórki kokosowe, dodatkowy cukier oraz mleko, wymieszaj.

Do pozosta?ej cz??ci ciasta dodaj rozpuszczonš czekolad?, dok?adnie wymieszaj.

Do wysmarowanej keksówki prze?ó? czekoladowš cz??? ciasta. ?y?kš zrób rowek na ca?ej d?ugo?ci ciasta i rozprowad? kokosowš cz???.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Przepis pochodzi ze strony www.kuchnialidla.pl.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry