
420
Babeczki z cynamonem i śliwkami
Babeczki z cynamonem, jogurtem i duuużą ilością śliwek będą mile widziane przy każdej okazji:-).
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g masła
- szkl. mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 10 dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Roztop masło w garnuszku, odstaw do przestygnięcia. Umyte śliwki pokrój na mniejsze kawałeczki.
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugim naczyniu wymieszaj energicznie rózgą kuchenną lub widelcem jogurt z jajkami, dodaj dwa rodzaje cukru. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj, a na koniec wlej przestudzone masło.
Formę do babeczek/muffinek wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki wlej łyżkę masy, ułóż trochę śliwek, wlej kolejną łyżkę, aby całkowicie przykryła śliwki, po czym na samej górze również ułóż na środku trochę śliwek. Piecz babeczki w temp. 180 st. C przez 25 minut. Babeczki muszą całkowicie wystygnąć, zanim wyciągniesz je z papilotek. Przed podaniem oprósz babeczki odrobiną cukru pudru.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć