
520
Babeczki marchewkowe
Pyszne, korzenne babeczki marchewkowe ze śmietankowym serkiem. Babeczki są bardzo puszyste i miękkie. I pozostają takie nawet przez kolejne trzy dni:-). Do przechowywania w lodówce ze względu na serek.
Babeczki:
- 2 marchewki
- 160 g przesianej mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/3 szkl. oleju
- ½ szkl. cukru
- szczypta soli
- łyżeczka syropu waniliowego
- łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Serek:
- 150 g naturalnego serka
- ½ łyżeczki syropu waniliowego
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka miękkiego masła
- dodatkowo: starka skórka z połowy pomarańczy do przystrojenia (opcjonalnie)+papilotki i foremki do babeczek/muffinek
Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach tarki. Odmierz szklankę. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę, sól, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. W kolejnej połącz ze sobą mokre składniki: olej, jajka, syrop waniliowy. Połącz składniki dodając mokre do suchych. Wymieszaj całość widelcem lub rózgą, dodaj marchewkę. Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotek i piecz babeczki w temp. 180 °C przez 25-30 minut lub do tzw. "suchego patyczka".
W międzyczasie przygotuj krem. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, włóż masę do lodówki. Pomarańczę porządnie wyszoruj, sparz skórkę. Skrobaczką do owoców zrób kilka pasków. Upieczone babeczki przestudż na kratce, po czym nałóż łyżką na każdą trochę kremu. Udekoruj skórką pomarańczową.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć