Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2811.20160

520

Babeczki marchewkowe

Pyszne, korzenne babeczki marchewkowe ze ?mietankowym serkiem. Babeczki sš bardzo puszyste i mi?kkie. I pozostajš takie nawet przez kolejne trzy dni:-). Do przechowywania w lodówce ze wzgl?du na serek.

 

Babeczki:

  • 2 marchewki
  • 160 g przesianej mški pszennej
  • ¾ ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 1/3 ?y?eczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • ½ szkl. cukru
  • szczypta soli
  • ?y?eczka syropu waniliowego
  • ?y?eczki cynamonu
  • 1/3 ?y?eczki imbiru
  • szczypta ga?ki muszkato?owej

Serek:

  • 150 g naturalnego serka
  • ½ ?y?eczki syropu waniliowego
  • ?y?eczka cukru pudru
  • ?y?ka mi?kkiego mas?a
  • dodatkowo: starka skórka z po?owy pomara?czy do przystrojenia (opcjonalnie)+papilotki i foremki do babeczek/muffinek

Zetrzyj marchewk? na grubych oczkach tarki. Odmierz szklank?. Wymieszaj w misce wszystkie suche sk?adniki: mšk?, sól, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sod?. W kolejnej po?šcz ze sobš mokre sk?adniki: olej, jajka, syrop waniliowy. Po?šcz sk?adniki dodajšc mokre do suchych. Wymieszaj ca?o?? widelcem lub rózgš, dodaj marchewk?. Nak?adaj ciasto do 3/4 wysoko?ci papilotek i piecz babeczki w temp. 180 °C przez 25-30 minut lub do tzw. "suchego patyczka". 

W mi?dzyczasie przygotuj krem. Zmiksuj krótko wszystkie sk?adniki, w?ó? mas? do lodówki. Pomara?cz? porzšdnie wyszoruj, sparz skórk?. Skrobaczkš do owoców zrób kilka pasków. Upieczone babeczki przestud? na kratce, po czym na?ó? ?y?kš na ka?dš troch? kremu. Udekoruj skórkš pomara?czowš. 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry