
560
Babeczki-diabły
Już wkrótce...zbliża się wielkimi krokami...Co takiego? Straszny dzień, który zwie się HALLOWEEN!!!:-) Nie mogłam się wprost doczekać wypieków i dekoracji związanych z tym dniem. Kupiłam wcześniej barwniki spożywcze i bawiłam się z kolorami. Bardzo mnie bawi takie przystrajanie, więc mieszałam, wykrajałam, zaklinałam:-) Co z tego wyszło? Sami zobaczcie. Straszne? Mam nadzieję, że chociaż trochę:-).
ok. 10 babeczek
- 120 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka dowolnych ciastek w kształcie półksiężyców
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- czerwony barwnik spożywczy w proszku (ja użyłam
Babeczki: utrzyj w misce masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, dolej ekstrakt z wanilii. Połącz wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, po czym dodaj do płynnej masy, wymieszaj całość.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami i nałóż ciasto do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut. Wystudź babeczki przed udekorowaniem.
Dekoracja: czekoladę należy roztopić w małym rondelku lub garnku, wystudzić. Serek mascaropne przełóż do miski i zmiksuj krótko z cukrem pudrem. Dodaj 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika i dobrze wszystko wymieszaj. Nałóż krem do szprycy z gładką końcówką i wyciskaj na babeczki. Ciastka maczaj w czekoladzie, odłóż na chwilę na talerz, aby czekolada trochę stwardniała. Włóż ciastka do babeczek jako rogi diabłaJ Ogon zrób z roztopionej czekolady. Na końcówkę ogona dodaj mały trójkącik utworzony z kostki czekolady. Można od razu podawać, ale później najlepiej je przechowywać w lodówce, ze względu na krem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć