
1045
Ananasowiec
To ciasto jest Wam na pewno znane. Moja Mama piecze je od wielu lat. Zrobiłam i ja;-). Pachnące ananasem, na puszystym biszkopcie, z ciemną czekoladą zadowoli domowników i znajomych.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g przesianej mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- sok z jednej cytryny
Krem:
- puszka ananasów
- 4 żółtka
- 1/2 sz.cukru pudru
- budyń śmietankowy
- 250 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/3 kostki masła lub margaryny
Biszkopt: oddziel żółtka od białek. Ubij białka, partiami dodawaj cukier. Na koniec dodaj żółtka, którko zmiksuj na wolnych obrotach. Dodaj oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Nie używaj już miksera, tylko łyżkę lub szpatułkę. Delikatnie wmieszaj mąkę aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt przez 40 minut w 180°C.
Krem: odlej pół szklanki soku z ananasa. Pozostałą część wlej do garnka. Rozpuść budyń w odrobinie soku z ananasa, ale resztę soku zostaw na później. Wlej sok z budyniem do garnka i ugotuj. Przestudź.
Masło utrzyj z cukrem pudrem, po czym dodaj zimny budyń. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Na koniec dodaj pokrojony drobno ananas. Wymieszaj całość.
Polewa czekoladowa: rozpuść obie tabliczki czekolady w garnku, dodaj masło, wymieszaj.
Nasączenie biszkoptu: wymieszaj 3/4 szklanki przegotowanej wody z sokiem z cytryny oraz odlanym sokiem z ananasa. Przekrój na pół biszkopt. Nasącz oba płaty ciasta wodą z sokiem, pozostaw na 5 minut.
Po tym czasie nałóż krem na jedną warstę biszkoptu, rozprowadź równo. Połóż drugą część biszkoptu, dociśnij lekko. Wierzch ciasta polej polewą czekoladową.
Ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem ok. dwóch godzin.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć