Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0603.20160

1045

Ananasowiec

To ciasto jest Wam na pewno znane. Moja Mama piecze je od wielu lat. Zrobi?am i ja;-). Pachnšce ananasem, na puszystym biszkopcie, z ciemnš czekoladš zadowoli domowników i znajomych.

 

Biszkopt:

  • 5 jajek                                                                                                              
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 170 g przesianej mški pszennej
  • 1/2 szkl. mški ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny

Krem:

  • puszka ananasów
  • 4 ?ó?tka
  • 1/2 sz.cukru pudru
  • budy? ?mietankowy
  • 250 g mi?kkiego mas?a

Polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 kostki mas?a lub margaryny

 

Biszkopt: oddziel ?ó?tka od bia?ek. Ubij bia?ka, partiami dodawaj cukier. Na koniec dodaj ?ó?tka, którko zmiksuj na wolnych obrotach. Dodaj oba rodzaje mški wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Nie u?ywaj ju? miksera, tylko ?y?k? lub szpatu?k?. Delikatnie wmieszaj mšk? a? do uzyskania g?adkiej konsystencji. Przelej ciasto do prostokštnej formy wy?o?onej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt przez  40 minut w 180°C.

Krem: odlej pó? szklanki soku z ananasa. Pozosta?š cz??? wlej do garnka. Rozpu?? budy? w odrobinie soku z ananasa, ale reszt? soku zostaw na pó?niej. Wlej sok z budyniem do garnka i ugotuj. Przestud?.

Mas?o utrzyj z cukrem pudrem, po czym dodaj zimny budy?. Dodaj ?ó?tka, krótko zmiksuj. Na koniec dodaj pokrojony drobno ananas. Wymieszaj ca?o??.

Polewa czekoladowa: rozpu?? obie tabliczki czekolady w garnku, dodaj mas?o, wymieszaj.

Nasšczenie biszkoptu: wymieszaj 3/4 szklanki przegotowanej wody z sokiem z cytryny oraz odlanym sokiem z ananasa. Przekrój na pó? biszkopt. Nasšcz oba p?aty ciasta wodš z sokiem, pozostaw na 5 minut.

Po tym czasie na?ó? krem na jednš warst? biszkoptu, rozprowad? równo. Po?ó? drugš cz??? biszkoptu, doci?nij lekko. Wierzch ciasta polej polewš czekoladowš.

Ciasto dobrze jest sch?odzi? przed podaniem ok. dwóch godzin.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry