Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

Cząber

Częber – pikantny w smaku i o wyrazistym zapachu cząber nadaje się świetnie do mięs, sosów i gulaszy. Cząber polecany jest również jako dodatek do potraw z fasoli, grochu i innych roślin strączkowych. Przyprawia się nim także farsze mięsne, kiełbasy oraz dania z tłustych mięs, jak wieprzowina i baranina.

Cząber posiada jednak również właściwości lecznicze, które zawdzięcza przede wszystkim sporej zawartości olejku eterycznego, który wykazuje silne działanie tonizujące i regulujące proces trawienia. Ponadto ma działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Cząber łagodzi także różne dolegliwości ze strony układu trawiennego tj. wzdęcia, odbijanie, biegunki. Usprawnia i reguluje cały proces trawienny.

 

Goździki

Goździki -  należą do najstarszych przypraw. W Chinach znano je na długo przed naszą erą. Goździki, czyli pąki kwiatowe drzewa goździkowego, mają cudowny, bardzo intensywny zapach (dzięki eugenolowi-organicznemu związkowi chemicznemu) i smak. Szczególnie używane są w okresie bożonarodzeniowym, np. do pierników. Świetnie nadają się również do marynat, sosów, konfitur, bulionów. Główne ich zastosowanie jest jednak w wyrobach cukierniczych. Współcześni zielarze zalecają stosowanie goździków w problemach trawiennych oraz na ból zębów.

Majeranek

Majeranek - bardzo popularna przyprawa uprawiana w wielu zakątkach świata, jak i również w Polsce. Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, takich jak bigos, czy potraw z warzyw strączkowych oraz tłustych mięs (gęsina, baranina). Majeranek ma bardzo ziołowy zapach i dlatego najlepiej wrzucać go do potraw na koniec ich przygotowywania. Któż z nas nie zna tej przyprawy? Nasze babcie i dziadkowie suto dodawali ją do wszelkich kiełbas, pasztetów i mięs wszelakich. Tak robimy również i dzisiaj:-). Majerankiem można przyprawiać także wszelkiego rodzaju dania z grilla oraz ryby. Majeranek jest również używany, aby złagodzić bóle brzucha i bóle mięśni. Stosowany jest także w przypadku przeziębienia-jako napar w postaci herbaty.

Oregano

Oregano - uwielbiam tę przyprawę:-) Ma bardzo intensywny smak i zapach. Oregano, zwane również „dzikim majerankiem”, jest faktycznie fizycznie bardzo do majeranku podobne, tylko ma większe liście. Moi rodzice hodują wiele ziół na swojej działce, w tym również oregano, które potrafi urosnąć nawet do 1 metra wysokości. Suszone oregano ma jeszcze bardziej intensywny smak, niż świeże. Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich i jest bardzo często używane w kuchni włoskiej. Do czego my go używamy najczęściej? Do pizzy, sosów. Doskonale łączy się również z warzywami-w każdej postaci oraz rybami i mięsem. Uwielbiam łączyć pieczone ziemniaki z oregano i sosem czosnkowym:-).

Bazylia

Bazylia - istnieje bardzo dużo odmian bazylii: cytrynowa, "genovese", "thai quenn" (najczęściej używana w kuchni tajskiej), czerwona "violetto aromatico" (używana często w kuchni włoskiej), bazylia wielkolistna japońska (o zapachu anyżkowym), sałatowa. W Polsce najpopularniejsza jest jednak odmiana bazylii pospolitej, która jest bardzo aromatyczna i ma duże liście. Zamieściłam ją na zdjęciu w świeżej oraz suszonej wersji. Bazylia pachnie trochę słodko, trochę pikantnie, w zależności od odmiany. Doskonale nadaje się do przyprawiania pomidorów, sosów, dipów, potraw z jajek, masła ziołowego, koktajli, drinków, etc. To jedna z moich ulubionych przypraw, dawałabym ją niemal do wszystkiego:-).

 

 

Curry

Curry - to nic innego, jak mieszanka różnych przypraw kuchni południowo-azjatyckiej, a przede wszystkim imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, chili, cynamonu. Czasami w mieszance występuje także kozieradka i kumin. Nie zawsze jednak występują wszystkie te składniki jedocześnie. Curry stosuje się najczęściej do mięsa, warzyw, sosów, a szczególnie do ryżu. Mieszanka nadaje potrawom nie tylko wyjątkowy smak, ale także lekko żółtą barwę.

Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: