Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu

Tarta z prażonymi jabłkami, budyniem i kruszonką

Na moim blogu mogliście przeczytać już wpis związany z kilkoma ciastami z jabłkami.  Dzisiaj kolejny przepis: tym razem tarta z prażonymi owocami, budyniem i chrupiącą kruszoną na brązowym cukrze. Zapraszam do lektury, koniecznie wypróbujcie i czekam na Wasze opinie:-).

Tarta:

  • 260 g przesianej mąki pszennej
  • żółtko
  • 220 g zimnego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka cukru pudru

Nadzienie:

  • kg jabłek
  • budyń waniliowy z cukrem
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 l mleka

Kruszonka:

  • 70 g przesianej mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 50 g masła

+ okrągła forma

Przygotowania zacznij od ciasta. Wszystkie wymienione składniki wyrób krótko, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Obrane jabłka pokrój w większą kostkę. Wrzuć na patelnię i zacznij smażyć. Dodaj cukier brązowy i waniliowy. Dodaj również cynamon. Często mieszaj. Jabłka będą gotowe po 8-10 minutach. Przestudź je.

Wskazane składniki wymieszaj dłonią na sypką kruszonkę, odstaw.

Ugotuj budyń, przestudź.

Po wyciągnięciu z lodówki, rozłóż ciasto w okrągłej formie, nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wyłóż na ciasto przestudzony budyń i rozprowadź go równomiernie na tarcie. Na budyń wyłóż jabłka, a na koniec posyp całość kruszonką.

Piecz tartę w temp. 180 st. C przez 50 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: