Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu

Tarta z jabłkami i bezą

Dzisiaj w menu tarta z jabłkami i bezą:-). Do tej tarty polecam jabłka słodkie i kruche, jak np. prince, jonagold, lobo.

 

  • 1,30 kg jabłek
  • 200 g masła
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

+ forma do tarty

Zimne masło posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj oba rodzaje mąki, 3 łyżki cukru, żółtka oraz łyżkę jogurtu. Zagnieć szybko ciasto, uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.   

Przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć owoce do garnka i zacznij je smażyć na małym ogniu, dodaj łyżkę cukru oraz cukier waniliowy i cynamon. Jabłka mają mieć zachowane wyraźne kawałki. Przestudź masę.

Włącz piekarnik i ustaw temp. na 160 st. C.

Zacznij ubijać białka na mniejszych obrotach, po czym dodaj szczyptę soli. Gdy masa będzie prawie sztywna, dodaj łyżkę cukru, miksuj jeszcze chwilę, aż masa będzie sztywna.

Wyciągnij ciasto z lodówki, rozprowadź je równomiernie na blaszce. Wyłóż na nie przestudzone jabłka, a na koniec dodaj białka. Rozprowadź je na jabłkach, formując małe zawijasy. Tarta będzie efektowniej wyglądać po upieczeniu:-). Piecz tartę przez ok. 50 minut uważając, aby nie przypalić bezy. Aby temu zapobiec, można włożyć blaszkę na górną półkę w piekarniku. Wyciągnij, przestudź i podawaj.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: