Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu

Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niejednokrotnie pisałam na moim blogu, jak bardzo lubię pomidory: wszystkie, w każdej postaci:-)

Tym razem upiekłam je w piekarniku z cebulą i czosnkiem i powstał obłędnie smaczny i pachnący sos do makaronu. Myślę, że tak właśnie pachną Włochy;-)

 

  • 800 g dojrzałych pomidorów
  • 300 g makaronu spaghetti 
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • oliwa z oliwek                                                                                             
  • cukier
  • parmezan
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, oregano, bazylia

 

Umyte pomidory przekrój na pół i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę pokrój na ćwiartki, a ząbki czosnku przekrój na pół. Dodaj przekrojoną na pół papryczkę, a całość polej obficie oliwą z oliwek. Piecz warzywa w temp. 160 st. C przez godzinę.

W międzyczasie ugotuj makaron, aby był al dente. 

Warzywa zblenduj, przetrzyj przez sito i wlej do garnka. Dodaj sól i pieprz do smaku, a także pół łyżeczki oregano i również pół bazylii. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj również pół łyżeczki cukru, wymieszaj.

Gorący makaron podawaj z sosem i płatkami parmezanu. Smacznego!:-)

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: