Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu

Słony karmel

Lubicie słony karmel? Ja wprost uwielbiam! I naprawdę mam do niego taką słabość, że mogę tak krążyć i krążyć i podjadać i podjadać:-). 

 

  • 50 g cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany kremówki

Rozpuść cukier na patelni. Gdy zacznie brązowieć, dodaj sól, a także śmietanę. Cały czas mieszaj i trzymaj na małym ogniu, aż uzyskasz gładki sos. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Słony karmel możesz przelać do słoiczka.

Można go później przechowywać w lodówce. Wtedy zrobi się bardziej gęsty.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: