Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu

Chaczapuri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zawsze chciałam zrobić chaczapuri. To jest wersja adżarska, czyli kształt łódki, oka-niektórzy nazywają ten kształt "okiem Saurona", ze względu na dodatek jajka:-). Teraz wiem, że ta gruzińska potrawa będzie u nas gościć częściej. Farsz składający się z trzech rodzajów sera, ciasto drożdżowe i trochę przypraw. Brzmi skromnie?:-) Spróbujcie, bo to jest obłędna wręcz potrawa. Przynajmniej dla mnie, osoby, która nigdy nie przejdzie obojętnie obok serów:-).

 

Rozczyn:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 100 g ricotty
  • 100 g fety
  •  200 g mozzarelli
  • jajko
  • pieprz
  • majeranek

+dodatkowe jajko

 

Przygotuj rozczyn: rozpuść drożdże w lekko podgrzanej wodzie, dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Dodaj rozczyn i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

W międzyczasie pokrój na drobno mozzarellę, wymieszaj ją z pozostałymi, pokruszonymi serami oraz jajkiem. Przypraw do smaku pieprzem, wrzuć trochę majeranku.

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę, wyrób krótko i rozwałkuj. Uformuj z ciasta duże oko, nałóż farsz, a brzegi zawiń delikatnie do góry, aby ser nie wypłynął. Końcówki "oka" zawiń pod spód. Piecz ciasto w temp. 180 st. C przez ok. 25-30 minut, aż boki ładnie zbrązowieją. Wyciągnij ciasto, wbij jajko na środek ciasta [(uważajcie, bo mi uciekło-ześlizguje się z ciasta:-)] i wsadź ponownie do piekarnika, na minutę, dwie. Białko jajka musi być ścięte, a żółtko płynne.

Podawaj gorące i smacznego:-)

Przepis pochodzi ze strony: przepisytradycyjne.pl, z moimi zmianami.

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: