
840
Tarta z warzywami i sosem grzybowym
Sycąca i pachnąca grzybami tarta z warzywami i sosem grzybowym to świetna opcja na obiad lub kolację.
Ciasto:
- 180 g przesianej mąki pszennej
- 4 łyżki mąki żytniej razowej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- suszona pietruszka
- 200 g zimnego masła
Farsz:
- cukinia
- marchew
- bakłażan
Marynata:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka miodu
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
Sos:
- garść suszonych grzybów
- ząbek czosnku
- mała cebula
- łyżeczka mąki
- 4 łyżki słodkiej śmietany
- szczypiorek
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotuj ciasto: ze wszystkich składników zagnieć krótko ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj warzywa: pokrój je w cienkie plastry obieraczką. Staraj się, aby pasma nie były przerwane, ale nic się nie stanie, jak do końca to się nie uda:-). I tak uda Ci się ułożyć je na cieście. Warzywa przełóż do miski. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zalej nią warzywa. Wymieszaj całość delikatnie i odłóż na 30 minut.
Sos: pokrój drobno cebulę. Namocz grzyby. Gdy będą już miękkie, pokrój je drobno i wrzuć na patelnię z cebulą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj odrobinę wody, wymieszaj i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec dodaj śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki pszennej. Przypraw do smaku.
Po wyciągnięciu z lodówki rozłóż ciasto w okrągłej formie, nakłuj widelcem w wielu miejscach. Sos grzybowy wyłóż na ciasto, rozsmaruj równomiernie. Na sosie ułóż warzywa, naprzemiennie, w róże lub po prostu w paski. Możesz je zanurzyć odrobię w sosie. Tak przygotowaną tartę piecz w temp. 180 st. C przez 50 minut. Przed podaniem posyp tartę świeżym szczypiorkiem.
*Przepis pochodzi ze strony: www.przepisy.pl.
powrót