Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


215

Sałata z prażonymi orzechami i żurawiną

Czy Wy też chcecie jeść po świątecznej przerwie więcej owoców i warzyw?:-) Ja tak mam zdecydowanie, dlatego na kolację przygotowałam sałatę z prażonymi orzechami i lekkim sosem na bazie octu balsamicznego.

 

  • 120 g dowolnej mieszanki sałat (może być radicchio, rukola, roszponka, szpinak)
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 100 g sera feta
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżeczka musztardy
  • pieprz

Umytą i odsączoną sałatę ułóż na talerzu. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki i podpraż w piekarniku: 5 minut w temp. 180 st. C. Fetę pokrój w kostkę. Z octu, miodu i musztardy zrób sos, dodaj sporą szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj całość. Na sałatę rozsyp żurawinę i podprażone orzechy, dodaj fetę, a całość polej sosem. Lekko wymieszaj i już można jeść ze smakiem;-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: