Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


220

Pudding z tapioki z musem truskawkowym

Jeśli ktoś raz spróbuje puddingu z tapioki, ten zawsze będzie już do niego wracać:-). Aksamitny, z widocznymi perłowymi kuleczkami rozpływa się wprost w ustach. Co to jest tapioka?  Tapioka to produkt o wysokiej zawartości skrobi, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Tapioka pochodzi z manioku, który wygląda jak bulwa o podłóżnym kształcie. Maniok rośnie głównie w Ameryce Południowej. Granulki tapioki, bo w takim wydaniu użyłam jej do puddingu, są bardzo wydajne.

 

Pudding:

  • 1/3 szklanki tapioki w granulkach
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka cukru

Mus truskawkowy:

  • 30 dag mrożonych truskawek
  • łyżka cukru

Rozmrożone truskawki zmiksuj razem z cukrem, aby uzyskać konsystencję musu.

Wlej do rondelka mleko i gdy będzie już ciepłe, wsyp tapiokę oraz dodaj cukier. Mleko trzeba bardzo często mieszać, aż zgęstnieje. Przestudzony pudding rozłóż do deserowych pucharków. Na pudding dodaj mus, którego kwaskowaty smak doskonale komponuje się z mlecznym puddingiem. Deser może być przechowywany w lodówce nawet do czterech dni.

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: