Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


230

Papryki faszerowane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na pewno każdy z Was robił przynajmniej raz w życiu faszerowane papryki:-). Dzisiaj prezentuję Wam przepis na to warzywo z farszem wegetariańskim.

Farsz:

  • 2 papryki czerwone
  • 100 g ryżu (woreczek)
  • 100 g pieczarek                                                                                        
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży szczypiorek
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

Sos:

  • szklanka przecieru pomidorowego domowej roboty lub passate
  • łyżka startego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, liście laurowe, ziele angielskie

Przygotuj farsz: posiekaj drobno pieczarki, cebulę i czosnek. Podsmaż całość na oleju, dodaj ugotowany ryż i przyprawy. Dodaj również posiekany szczypiorek, wymieszaj.

Papryki przekrój na pół, wydrąż miąższ, nałóż farsz i ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym. Przecier wymieszaj z przyprawami, dodaj dwa liście laurowe, ziele angielskie. W razie potrzeby dodaj odrobinę cukru do smaku.

Zalej przecierem papryki, posyp parmezanem i piecz w temp. 180 st. C przez 30-35 minut.

Smacznego:-)

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: