Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


430

Muffiny z czerwonymi porzeczkami i malinami

Muffiny z czerwonymi porzeczkami i malinami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pojechałam ostatnio na wieś. Na tę cudowną, na której się po części wychowałam... Dostałam tam sporą ilość czerwonych porzeczek. Był pyszny, mieszany kompot do słoików, a także muffinki, do których dodałam również maliny:-).

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 130 g masła
  • ¾ szkl. drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 300 g czrewonych porzeczek
  • 50 g malin

Przepis na około 15 muffinek.

 

Co zrobić, żeby muffinki były wilgotne? Dodaj do nich jogurt lub śmietanę, a na pewno nie będą suche.

Rozpuść masło w rondelku, przestudź. Połącz w naczyniu składniki: roztopione masło, jogurt, jajka, cukry. Wymieszaj rózgą tylko do połączenia składników. 

Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do mokrych składników, wymieszaj krótko, po czym dodaj owoce. Wymieszaj delikatnie.

Nakładaj ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Piecz muffinki w tem. 180 st. C przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po tym czasie wyciągnij muffinki, przestudź.

Smacznego:-)

 

Muffiny z czerwonymi porzeczkami i malinami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

powrót
do góry