Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


420

Krupnik ryżowy

Być może niektórzy z Was zdziwią się, czytając, o czym jest ten przepis, ale zapewniam Was, że krupnik ryżowy jest tak samo dobry, niż tradycyjny, na kaszy:-). Wcześniej mieliście już okazję zapoznać się z przepisem na krupnik z kaszy pęczak.

  • 100 g ryżu
  • marchew
  • pietruszka                                                                                 
  • mała cebula
  • 1/2 małego pora
  • 1/2 małego selera
  • 2 ziemniaki
  • mały filet z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • świeży szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

 

Ugotuj ryż w osolonej wodzie do stopnia al dente. Marchew, pietruszkę oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj, a por i  ziemniaki pokrój w małą kostkę. Mięso pokrój w plastry. Wlej do garnka wodę, dodaj mięso i sól i zacznij gotować, aż na wierzchu pojawią się szumowiny, które należy usunąć. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, po czym dodaj ryż i gotuj dalej, aż wszystkie składniki zupy będą miękkie.

Na konieć wrzuć do zupy posiekany szczypiorek oraz śmietanę zahartowaną łyżką zupy. Przypraw pieprzem do smaku.

Smacznego:-)

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: