Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

ziarenka pieprzu


235

Chaczapuri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zawsze chciałam zrobić chaczapuri. To jest wersja adżarska, czyli kształt łódki, oka-niektórzy nazywają ten kształt "okiem Saurona", ze względu na dodatek jajka:-). Teraz wiem, że ta gruzińska potrawa będzie u nas gościć częściej. Farsz składający się z trzech rodzajów sera, ciasto drożdżowe i trochę przypraw. Brzmi skromnie?:-) Spróbujcie, bo to jest obłędna wręcz potrawa. Przynajmniej dla mnie, osoby, która nigdy nie przejdzie obojętnie obok serów:-).

 

Rozczyn:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 100 g ricotty
  • 100 g fety
  •  200 g mozzarelli
  • jajko
  • pieprz
  • majeranek

+dodatkowe jajko

 

Przygotuj rozczyn: rozpuść drożdże w lekko podgrzanej wodzie, dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z solą. Dodaj rozczyn i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

W międzyczasie pokrój na drobno mozzarellę, wymieszaj ją z pozostałymi, pokruszonymi serami oraz jajkiem. Przypraw do smaku pieprzem, wrzuć trochę majeranku.

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę, wyrób krótko i rozwałkuj. Uformuj z ciasta duże oko, nałóż farsz, a brzegi zawiń delikatnie do góry, aby ser nie wypłynął. Końcówki "oka" zawiń pod spód. Piecz ciasto w temp. 180 st. C przez ok. 25-30 minut, aż boki ładnie zbrązowieją. Wyciągnij ciasto, wbij jajko na środek ciasta [(uważajcie, bo mi uciekło-ześlizguje się z ciasta:-)] i wsadź ponownie do piekarnika, na minutę, dwie. Białko jajka musi być ścięte, a żółtko płynne.

Podawaj gorące i smacznego:-)

Przepis pochodzi ze strony: przepisytradycyjne.pl, z moimi zmianami.

 

powrót
do góry
grupa MTMdesign: