Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0704.20150

415

Zupa z czerwonej soczewicy

Po świętach przyda się na obiad lżejsza zupa z dużą ilością warzyw. Przygotowałam ją na bazie czerwonej soczewicy. Zupa jest bardzo gęsta i niesamowicie smaczna. Zachęcam do spróbowania:-).

 

  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/3 korzenia selera
  • 2 małe ziemniaki
  • 3 l bulionu warzywnego
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • posiekany szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy

Warzywa pokrój w kostkę, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj blenderem, nie musi to być zupełnie gładki krem. Soczewicę przepłucz dwa razy zimną wodą, po czym dodaj do zupy i wstaw ponownie do gotowania. Dodaj wszystkie przyprawy i pogotuj całość ok. 8-10 minut. Soczewica bardzo szybko się gotuje. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj.

Ugotowaną zupę rozlej do miseczek, posyp szczypiorkiem i gotowe!:-)

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: