Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0804.20140

425

Zupa tajska z krewetkami i kurczakiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolejna odsłona przepisu z użyciem mleczka kokosowego - tym razem zupa tajska. Wzbogacona kurczakiem i krewetkami z dodatkiem pikantnego  sosu limonkowo-kolendrowego.

 

  • 1 duża puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/3 pora, najlepiej zielona część
  • 1 duża marchewka
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 4 łyżki sosu chili z limonką i kolendrą (Tao Tao)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cm imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, chili w proszku

 

Pokrój kurczaka w drobną kostkę, wrzuć do miski, dodaj też krewetki. Dodaj sos chili, sos rybny oraz sojowy, wszystko wymieszaj i odłóż na godzinę.

Teraz pokrój marchewkę w cienkie słupki, ok. 2 cm długości, podobnie zrób z porem. Przygotuj garnek, wlej półtora litra wody, wrzuć pokrojone warzywa, posól wodę i gotuj na większym ogniu ok. 10 minut. Później dodaj kurczaka i krewetki z całą marynatą, gotuj dalej jakieś 10 minut. Po upływie tego czasu dolej mleczko kokosowe oraz dodaj wszystkie przyprawy do smaku, starty imbir, sok z limonki, cukier. Pogotuj całość na mniejszym już ogniu ok. 10 minut i pyszna zupa gotowa.

Smacznego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: