Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0804.20140

430

Zupa pieczarkowa

Od dawna już miałam ochotę na tę właśnie zupę. Jest bardzo smaczna, a ja uwielbiam zapach pieczarek. Do tej wersji dorzuciłam ser camembert, co było świetnym pomysłem. Zupę postanowiłam podać  w starej, białej  wazie, czym przyznaję, zrobiłam wrażenie. Jestem nieskromna? Faktycznie, mogło to tak zabrzmieć;-).  Ale wierzcie mi, wyglądało to efektownie. Takie podanie w jakiś sposób spowolniło codzienny pęd. Zrobiło się wytwornie i dostojnie.

 

  • 70 dag pieczarek
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 średni por
  • 1 mała pietruszka
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • 70 g sera camembert
  • przyprawy:  sól, pieprz

 

Na początek posiekaj drobno por, rozgrzej patelnię i podsmaż warzywo na maśle. Pokrój pieczarki na cienkie plastry i dorzuć do pora. Niech całość poddusi się ok. 10 min. Do garnka przeznaczonego na zupę wlej wodę oraz cały pieczarkowy wywar. Pietruszkę zetrzyj na tarce i dorzuć do zupy. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i również wrzuć do garnka. Niech wszystko się gotuje na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Później wrzuć camembert, niech się rozpuści i nada zupie dodatkowego smaku. Na koniec dodaj śmietanę, (rozmieszaj ją wcześniej
z dwiema łyżkami zupy), sok z cytryny oraz posiekaną pietruszkę. Gotowe:-).

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: