Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2507.20150

420

Zupa meksykańska

Od kilku dni miałam ogromną ochotę na piakntną i treściwą zupę. Mój wybór padł na meksykański smak zupy z mielonym mięsem, kukurydzą i ryżem. 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 szkl. konserwowej kukurydzy
  • 1/2 szkl. czerwonej fasoli z puszki
  • 3 łyżki białego lub brązowego ryżu
  • 1/2 szkl. białego wina
  • olej
  • 1/2 łyżeczki świeżego oregano
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili w proszku, ziele angielskie

Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją z mięsem mielonym na odrobinie oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość ok. 10 minut na małym ogniu, po czym dolej wino. Niech mięso się dusi przez kolejne 5 minut. Wlej wszystko do garnka, dolej 2 litry wody. Marchew oraz pietruszkę pokrój w paski, dorzuć do zupy, dodaj ziele angielskie oraz sól. Gotuj zupę przez 10 minut, po czym wrzuć ryż oraz kukurydzę i fasolę. Gotuj do momentu, aż ryż będzie miękki.

Pomidory przecedź przez sito, aby uzyskać jak najwięcej przecieru, ale pozbyć się pestek. Gdy zupa będzie już gotowa, dodaj cały przecier. Można dodać do smaku odrobinę cukru. Dodaj również pozostałe przyprawy, ostrych przypraw według uznania, a słodkiej papryki ok. jednej, płaskiej łyżyczki. Dodaj również oregano.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: