Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1507.20140

430

Zupa kalafiorowa

Na straganach i w sklepach pełno jeszcze wszędzie kalafiorów, więc wykorzystałam to warzywo i powstała dość gęsta zupa kalafiorowa:-). Pozostałe warzywa do zupy starłam na grubych oczkach tarki.

 

  • 1 mały kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 podudzie lub udko z kurczaka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych

Wlej do garnka wodę i wrzuć kurczaka. Pokrój drobno cebulę i wrzuć razem z przyprawami do garnka. Pieprz zostaw na koniec. Gotuj na małym ogniu, zgarniaj wypływające szumowiny. Pietruszkę, marchewkę i seler zetrzyj na grubych oczkach tarki i wrzuć do garnka. Kalafior podziel na małe różyczki i również wrzuć do zupy. Pogotuj ok. 20-30 minut. Na koniec dodaj śmietanę, wcześniej wymieszaj z łyżką zupy, oraz pietruszkę. Uzupełnij przyprawy do smaku.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: