Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2303.20160

415

Zupa chrzanowa

Jestem bardzo ciekawa, jaką zupę jecie na śniadanie wielkanocne:-). Tradycyjny barszcz biały? A może żurek? Dzisiaj zamieszczam dla Was moją wersję zupy świątecznej, czyli zupę chrzanową. Ostrzejszy smak chrzanu łagodzi śmietana oraz jajka. Wszystko się idealnie komponuje.

  • 3 łyżki chrzanu
  • 1 i 1/2 bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 5 ziemniaków
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g szynki wieprzowej
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Pokrój cebulę w kostkę, a szynkę w paski. Na rozgrzanym maśle podsmaż najpierw krótko cebulę, po czym dodaj szynkę. Podsmaż całość na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w plastry czosnek. Ziemniaki pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka z bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz trochę soli i gotuj wszystko przez 20 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, rozpadające się. W razie potrzeby dolej wodę. Dodaj podsmażoną cebulę, gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj chrzan oraz śmietanę rozprowadzoną z łyżką zupy. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj szczypiorek oraz przekrojone na pół jajka.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: