Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1804.20150

225

Ziołowe lane kluski z sosem pieczarkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lekkie, miękkie kluski z dużą ilością pietruszki. Można je jeść nawet same, ale ja proponuję przygotować do nich kremowy sos pieczarkowy.

Kluski:

  • 1 jajko
  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanych ziół, np. pietruszki, koperku czy tymianku

Sos pieczarkowy:

  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz

Kluski:

Jajko wymieszaj z mąką. Dodawaj etapami mleko, cały czas mieszając. Gdy uzyskasz już gładką masę, wsyp posiekane zioła, wymieszaj. Zagotuj wodę w garnku, posól, po czym namoczoną w wodzie łyżką nabieraj niewielką ilość ciasta i kładź na gotującą się wodę. Kiedy kluski wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze ok. 3-4 minut, po czym wyjmij delikatnie łyżką cedzakową na płaski talerz.

Sos: obierz pieczarki ze skórki, pokrój w grube plastry. Wrzuć masło do rondelka lub na głębszą patelnię, dodaj pieczarki, podsmaż. Posiekaj por i dodaj o pieczarek. Zmniejsz gaz i podduś całość ok. 10 minut. Na koniec dodaj śmietanę oraz przyprawy.

Podawaj z gorącymi kluskami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: