Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1807.20140

210

Ziemniaki zapiekane z kapustą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki z kapustą można jeść jako dodatek.  Można je jeść również jako danie główne i właśnie tę opcję wybrałam:-). Na letnie dni w sam raz:-).

Do czasu podanego w czasomierzu należy doliczyć czas pieczenia: ok. 1h.

  • 5 dużych ziemniaków
  • 30 dag posiekanej kapusty
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz

Wyszoruj dokładnie ziemniaki i przekrój je na pół. Ułóż je na blaszce lub w naszyniu żaroodpornym, polej oliwą i posól. Piecz w temp. 220°C przez ok. 50 minut, do momentu, aż będą miękkie.

Posiekaną kapustę przełóż na patelnię, dolej trochę wody i przyprawy. Trzymaj na małym ogniu przez ok.10-15 minut. Pod koniec dodaj trochę oliwy oraz posiekany szczypiorek. 

Wydrąż ziemniaki w ten sposób, aby można było je faszerować kapustą. Uważaj, żeby nie przebić dna ziemniaków. Wydrążoną część dołóż do kapusty i ją wymieszaj. Nałóż na każdą połówkę ziemniaka kapustę i połóż ponownie do naczynia/na blaszkę. Zapiekaj całość w 200°C przez 15 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: