Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1505.20140

110

Zielone szparagi z jajkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myślę, że każdy z Was zna to połączenie. Jeżeli nie, to zdecydowanie wypróbujcie przy najbliższej okazji:-). Szparagi zatopione w rozpływającym się żółtku…mhmmm…, pyszności;-).

  • 5-6 zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta cukru
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

 

Przygotuj szparagi. Odłam końcówki i jeżeli szparagi są większe i starsze, to oskrob również końcówki warzyw. Podduś szparagi na patelni  z odrobiną soli i cukru. Ja dodaję zawsze trochę cukru, do gotowanych również, choć sa różne metody przyrządzania szparagów. Wlej do garnka 3 szklanki wody, dodaj ocet, zagotuj. Wybij sobie wcześniej jajko do miseczki. Przed wlaniem jajka mocno zakręć wodę tak, aby powstał lej i wtedy dopiero wlej jajko. Gotuj ok. 1-3 minut. Ja gotowałam tylko 1,5 minuty, bo chciałam bardziej płynne. Wyjmuj jajko ostrożnie łyżką cedzakową. Połóż na szparagach. Posól i popieprz na talerzu. Podawać od razu:-).

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: