Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2607.20140

330

Zielone gnocchi ze śmietanowym sosem z kurek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnocci są podobne do naszych kopytek, lecz są mniejsze i można je robić z różnymi dodatkami: warzyw, mąki gryczanej, etc. Dzisiejsze przygotowałam na bazie ziemniaków. Dlaczego zielone? Ponieważ dodałam do nich szpinak. Delikatne, miękkie idealnie łączą się ze znakomitym smakiem kurek, których pewnie zachwalać nie potrzeba:-). Gościłam znajomych, którzy są wegetarianami i bardzo chwalili to połączenie. Pewnie pomyślicie, że jestem chwalipięta;-). Ja tylko relacjonuję, nic więcej!;-)

 

Gnocci:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g drobno posiekanego i ugotowanego szpinaku
  • 220 g przesianej mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Sos:

  • 500 g kurek
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno pietruszki
  • przyprwy: pieprz, sól

Ugotuj do miękkości ziemniaki w mundurkach, w nieposolonej wodzie. Po wyciągnięciu obierz ze skórki i rozgnieć widelcem lub zmiel w maszynce.

Na patelnię lub do rondelka dodaj masło oraz posiekaną drobno cebulę. Niech się podsmaży na małym ognu ok. 5 minut. Kurki dobrze wypłukaj w wodzie, po czym pokroj je na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Posól całość. Smaż na małym ogniu do momentu, az kurki puszczą sok, czyli ok. 10 minut, po czym dodaj śmietanę. Mieszaj sos dość często, aż trochę zgęstnieje. Na koniec przypraw pieprzem oraz pietruszką.

W dużej misce połącz mąkę, dodaj jajko, ziemniaki oraz szpinak. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Opcjonalnie możesz dodać mąki. Przełóż ciasto na stolnicę lub na blat, podsyp trochę mąką. Na mąkę trzeba jednak uważać, im jej mniej, tym bardziej miękkie są gnocchi. Podziel ciasto na wałki o przekroju ok. 1,5 cm, następnie pokrój w kawałki o długości ok. 2 cm. Gotuj w posolonej wodzie ok. 3-4 minut od wypłynięcia, po czym wyciągnij łyżką cedzakową i delikatnie przelej wodą. Podawaj od razu z gorącym sosem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: