Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2301.20140

620

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Kolorowa, pachnąca, świeża i chrupiąca. Zielona sałata ze smacznym dressingiem bogata w całą paletę witamin. Do sałaty dodałam wędzonego kurczaka oraz słodką gruszkę-doskonałe połączenie i równowaga smaku:-). Jeśli podacie taką sałatę gościom, to gwarantuję Wam, że będą zadowoleni i…wrócą po więcej:-).

 

  • 200 g mieszanki sałat (takiej, jaką lubicie najbardziej)
  • 1 duży pomidor
  • 5-6 cm ogórka
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 20 dag wędzonego fileta z kurczaka
  • ser mozzarella
  • ½ czerwonej papryki
  • 7 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • bagietka do podania
  • przyprawy: pieprz, sól

Sałata: podrzyj na drobniejsze kawałki sałaty, a ogórka, pomidora, gruszki oraz paprykę pokrój
w paski. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, a kurczaka w cienkie, mniejsze plastry. Wrzuć wszystko do dużej miski.

Sos: do małego słoika wlej ocet, miód, oliwę oraz dodaj musztardę, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj energicznie wszystkie składniki, podobnie, jak shakerem:-).

Polej sałatę przygotowanym sosem. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni do momentu, aż lekko zbrązowieją. Posyp nimi od razu sałatkę. Słyszycie to skwierczenie? Uwielbiam ten dźwięk:-).

Ja podaję sałatę z bagietką.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: