Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1306.20170

420

Zapiekanka ze szparagami

Sezon na szparagi już wkrótce się kończy, więc spieszę się, aby najeść się tych pysznych warzyw do syta:-). Zamieszczam dzisiaj przepis na zapiekane szparagi, które będą w towarzystwie ziemniaków, pomidorów i duuuużżżej ilości serowo-śmietanowego sosu:-).

 

  • 2 pęczki szparagów (użyłam po jednym białych i zielonych)
  • 40 dag ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 120 ml płynnej śmietany kremówki 30%
  • 20 g masła
  • 50 g parmezanu
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • łyżka posiekanej bazylii
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 200 ml wody ze szparagów
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Białe szparagi umyj, odetnij zdrewniane końcówki i obierz. Przy zielonych szparagach wystarczy tylko odłamać końcówki. Ugotuj szparagi w osolonej wodzie, odlej szklankę wody, a szparagi wyciągnij. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym obierz je ze skórki i pokrój na plastry.

Pomidory natnij i zalej wrzątkiem. Będzie Ci łatwiej je później obrać. Obrane ze skórki pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Dolej powoli wodę ze szparagów, ciągle mieszaj. Dolej śmietanę, dodaj cukier. Zagotuj. Dodaj sól, gałkę i pieprz, a na końcu ser. Wymieszaj całość.

W plastry szynki zawiń po dwie szparagi. Ziemniaki wymieszaj z pomidorami i posiekaną bazylią. Przypraw do smaku.

W naczyniu żaroodpornym ułóż najpierw ziemniaki z pomidorami, wyrównaj, po czym dodaj szparagi. Całość zalej śmietanowym sosem. Zapiekaj w temp. 250 stopni C przez 15 minut.

Smacznego:-)

* Przepis pochodzi ze strony: kuchnia-domowa.pl.

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: