Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0412.20170

425

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i sosem chrzanowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szybka w wykonaniu zapiekanka będzie na pewno smakować miłośnikom prostych, domowych połączeń. Danie zalałam sosem chrzanowym, który nadał zapiekance wyrazisty smak.

Zapiekanka:

  • 70 dag ziemniaków
  • 150 g brukselki
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, najlepiej bardziej pikantnej
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 50 g parmezanu*
  • posiekany koperek lub pietruszka
  • przyprawy: sól, ostra, czerwona papryka.

Sos chrzanowy:

  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • łyżka masła
  • przyprawy: gorczyca, sól, biały pieprz

Obrane ziemniaki pokrój w cienkie talarki. To samo zrób z ogórkami i kiełbasą. Brukselkę przekrój na połówki i ugotuj w wodzie z odrobiną soli. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj czosnek starty na tarce. Dodaj 1/3 łyżeczki gorczycy. Całość zalej śmietaną. Mieszaj często i trzymaj sos na małym ogniu. Zblenduj całość, dodaj chrzan i przyprawy.

Przygotuj naczynie do zapiekania: na dno ułóż warstwę ziemniaków, na to równą warstwę kiełbasy w plastrach. Dodaj trochę sera i sosu, po czym ułóż warstwę z ogórków. Dalej: kolejna warstwa ziemniaków oraz ugotowana brukselka. Całość posyp pozostałym serem, posiekaną zieleniną oraz zalej sosem.

Piecz zapiekankę w temp. 180 st. C przez 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Smacznego:-)

 

* Można go zastąpić również innym, twardym serem, np. pecorino.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: