Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2705.20180

220

Zapiekanka z wężymordem

Skorzonera, czarny korzeń, wężymord-tak różnie można nazywać kluczowe warzywo w mojej dzisiejszej zapiekance. Musicie jednak przyznać, że „wężymord” brzmi najciekawiej;-). Wężymorda można spotkać już coraz częściej w marketach, ale też w małych warzywniakach.  Roślinę najlepiej gotować w łupinie i obrać dopiero po ugotowaniu. I najlepiej przygotować do gotowania jakiś ciemny garnek, ponieważ skorzonera bardzo barwi wodę i naczynie podczas gotowania. Wiele osób porównuje weżymorda w smaku do szparagów. Mi bardziej przypomina smak pomiędzy ziemniakami a pietruszką. Ja na pewno nie zostanę wielką fanką tego warzywa, choć do jej ogromnych zalet należy niewątpliwie duża zawartość cennych minerałów oraz witamin. Skorzonera to przede wszystkim bogactwo wapnia, sodu, potasu, żelaza i magnezu. Znajdziemy w niej również witaminę A, D, B 6 i B12, C i E. Jest zalecana także dla cukrzyków ze względu na zawartość fruktozy.

  • 500 g wężymorda
  • marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 rzodkwi
  • 6-7 zielonych szparagów
  • świeży tymianek
  • 50 ml słodkiej śmietany 12% lub 18%
  • olej do smażenia
  • masło
  • cukier
  • łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

+ mniejsza forma do zapiekania, u mnie prostokątna: 14*6

Marchewkę i rzodkiew pokrój w plastry i ugotuj warzywa w lekko osolonej wodzie. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Odłam końcówki szparagów i ugotuj je również w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w cienkie piórka, a czosnek w plastry. Podsmaż warzywa krótko na odrobinie oleju. Śmietanę wymieszaj z przyprawami i serem. Odkrój końcówki wężymorda i ugotuj je w osolonej i posłodzonej (łyżeczka cukru) wodzie do miękkości. Po ugotowaniu obierz warzywa i pokrój je na plastry.

Dno i boki naczynia do zapiekania wysmaruj masłem, na dnie ułóż plastry marchewki oraz rzodkwi. Na marchewce ułóż warstwę z plasterków wężymorda, a na nim podduszoną cebulę z czosnkiem. Na koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, a całość zalej śmietaną z serem i przyprawami.

Piecz zapiekankę w temp. 180 st. C przez 20-25 minut. Podawaj gorącą z odrobiną oliwy.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: