Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0404.20140

410

Zakwas na barszcz biały

  • 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody
  • 5 łyżek mąki  pszennej razowej
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe

+ do przykrycia gaza lub pojedyncza warstwa chusteczki higienicznej oraz gumka

 

Przygotuj litrowy słoik, musi być dobrze wymyty. Zakwasu będzie znacznie mniej, ale w większym słoiku wygodniej się wszystko miesza. Połącz w nim wodę z mąką, dorzuć posiekany w plasterki czosnek oraz przyprawy. Przykryn, nałóż gumkę. Trzymaj w cieplejszym miejscu i mieszaj codziennie. Zakwas będzie gotowy już po 3 dniach. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej kwaśny barszcz, to trzymaj 6-7 dni. Ja zawsze próbuję, każdego dnia, czy mi odpowiada kwaskowatość. Trzymam zakwas zazwyczaj 4 dni.  Jeżeli nie zużyjesz całego, to możesz  trzymać pozostały zakwas w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: