Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2509.20172

35

WYNIKI KONKURSU:-)

Moi Drodzy! Dziękuję za wszystkie zgłoszenia. Było ich naprawdę dużo, co mnie bardzo ucieszyło. Przy ocenie brałam pod uwagę zarówno pomysł, jak i pracochłonność dań, zdjęcia, opis. Wszystkie Wasze dane przekazałam do firmy Octim, więc spodziewajcie się paczek w najbliższym czasie:-).

Poniżej wyróżnione miejsca:

I miejsce: Justyna ze Złotowa.

Justyna przysłała dwa przepisy:

Sandacz  w sosie truskawkowo - pomidorowym z balsamico i sałatką z młodych ziemniaków pomidorków koktajlowych,  dymki i chilli z majonezem.

  • 1 filet z sandacza
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 4-6 szt. młodych, małych ziemniaków
  • 1 cebula dymka
  • 0,5 papryczki chilli
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • sól,  pieprz do smaku
  • olej do usmażenia ryby
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny do smaku
  • sok z polowy limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy


Sandacza skropić  sokiem z cytryny.  Oliwę,  czosnek,  sól i pieprz wymieszać i zalać tym rybę.
Truskawki i pokrojonego pomidora malinowego bez skórki przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu, aż całość się połączy.  Zblendować i przecedzić przez sito.  Dodać miód,  sok z limonki, ocet balsamiczny i doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować i wystudzić.  Pokroić na połówki lub ćwiartki.  Dodać pokrojone pomidorki,  dymkę,  chilli i łyżkę majonezu.  Doprawić do smaku.
Sandacza usmażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia - czas zależy od wielkości fileta.
Podawać, jak na zdjęciu.

 

2. Bakłażan bolognese z fetą:

  • 400 g  wołowiny mielonej
  • 1 duża cebula
  • 4 zabki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 bakłażan
  • 2  plastry fety
  • sól,  pieprz,  chilli i ostra papryka do smaku
  • 3 łyżki oleju


Bakłażana przekroić na połówki,  wydrążyć i posypać solą.
Mięso podsmażyć na oleju,  gdy się zetnie, dodać cebulę pokrojona w kostkę,  posiekany czosnek,  startą marchew,  pokrojonego drobno selera, 2 puszki pomidorów, koncentrat i pomidora malinowego.  Całość dusić około 2h. Dodać wody, jeśli jest zbyt gęste.  Doprawić do smaku.  Gotowym sosem faszerować bakłażana, na górę dodać fetę.  Zapiec w piekarniku 180 stopni  C przez 15 min.

 

 

II miejsce: Magda z Gorlic.

Magda przesłała trzy przepisy:

1. Kapuściane leczo z kiełbaską i świeżymi pomidorkami.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 3 duże pomidory
  • 1/3 główki kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1 łyżka pasty warzywnej 
  • 1/2 słoiczka sosu cygańskiego
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 1 litra wody
  • pieprz cayenne
  • garść natki selera


Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i pozbawić skórek, następnie pokroić w kostkę. Kapustę drobno posiekać. Cukinię, gdy ma miękką skórkę, nie obierać, wydrążyć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku gotujemy pokrojoną kapustę z około litrem wody. Na patelni podsmażamy kiełbasę i podsmażoną wrzucamy do garnka. Następnie podsmażamy lekko po kolei: marchewkę, ziemniaki, cebulę, czosnek, paprykę, cukinię. Gdy wszystko wyląduje w garnku, dodajemy pomidory, pastę warzywną, sos cygański i pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości. Na sam koniec wrzucamy posiekaną garść natki selera.

 

 

2. Pyszny, naturalnie gęsty i bardzo pomidorowy w smaku
domowy sos pomidorowy.


Składniki:

  • 1 kg sparzonych pomidorów bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • szczypta cukru
  • 2-3 ząbki czosnku, w zależności czy lubicie taki posmak


Pomidory drobno siekamy, dajemy do małego garnka. Gotujemy 10-15 min i miksujemy. Stawiamy ponownie na ogień. Gdy zaczną się gotować, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, gotujemy 2-3 min. i gotowe.

 

 

3. Szybkie gołąbki bez zawijania w sosie ze świeżych pomidorków.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 kg młodej kapusty
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka surowego ryżu
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • 5 pomidorów
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litr wody
  • 0,5 litr bulionu
  • 2 łyżki mąki poznańskiej 
  • olej


Pomidory sparzamy, obieramy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy mięso mielone.
Kapustę szatkujemy drobno, solimy i wygniatamy. Po odsączeniu z nadmiaru wytrąconej wody dodajemy do mięsa. Do tego dodajemy 3 jajka, kaszę mannę, ryż, pieprz, sól i wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki - placuszki i obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy do garnka i zalewamy sosem pomidorowym, który robimy tak: do gotującej się wody 0,5 l wody, dodajemy 0,5 l bulionu drobiowego i posiekane pomidory, posiekany czosnek, wsypujemy paprykę, cukier i gotujemy chwilkę 5 min, po czym zagęszczamy zasmażką III stopnia i gorącym sosem zalewamy gołąbk i dusimy około 30-45 minut. W razie potrzeby można dolać wody, jakby sos wyszedł za gęsty.

 

 

III miejsce

Monika z Rzeszowa:

"Zupa krem z żółtych pomidorów, czyli jesień na stole"


Aromatyczna zupa krem idealnie rozgrzewa, a do tego można ją bardzo szybko przygotować (w ok. 20 min.), ale dość opowiadania, bierzmy się do gotowania!

Składniki:

  • 1 kg żółtych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 selera lub pietruszki
  • 1 szklanka wody
  • przyprawy: 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól pieprz i cukier do smaku

– opcjonalnie makaron (ja dodałam ten w kształcie ryżu, specjalnie dla mojej 3,5-latki, która nie przepada za samym kremem).
 

Przygotowanie:

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na odrobinie masła, dodajemy pokrojonego w kostkę selera oraz liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy pomidory i szklankę wody. Dusimy do miękkości ok. 10 minut. Blendujemy, doprawiamy cukrem solą i pieprzem. Opcjonalnie: makaron gotujemy oddzielnie i dokładamy do gotowego kremu.

Gotowe! Smacznego!

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeKicoax1dziękuję ślicznie :) i gratulacje dla pozostałych :)Monika Ja również dziękuję! No i smacznego :)dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: