Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2604.20140

310

Wstążki cukinii z białą fasolą i cytrynowym sosem sałatkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zucchine, limone e fagioli - tak się nazywa to włoskie danie w oryginale. Potrawa dla wegan, osób na diecie lub po prostu takich, co to mięsa chwilowo mają dość:-). Sałatkę podałam z ziemniakami z oregano: http://www.ziarenkapieprzu.com.pl/pl/blog/pieczone-ziemniaczki-z-pomidorowa-salsa.

 

  • 1 puszka (250 g) białej fasoli odsączonej z zalewy
  • 2 mniejsze cukinie
  • odrobina posiekanej pietruszki lub szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

Obieraczką z obrotowym ostrzem pokrój cukinię wzdłuż na cienkie plastry. Przygotuj garnek z wodą, posól ją odrobinę i doprowadź do wrzenia. Gotuj plastry cukinii przez jedną minutę, nie dłużej. Odcedź i przełóż do miski. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a także oliwę, przyprawy, fasolę i pietruszkę, starannie wszystko wymieszaj. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Smacznego!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: