Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1404.20140

740

Wiosenne babeczki z białą czekoladą i żurawiną

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babeczki mają wyważony smak, przez połączenie białej czekolady oraz żurawiny. Idealnie nadają się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień:-).

 

ok. 12-14 babeczek

 

  • 120 g masła lub margaryny
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g posiekanej,  suszonej żurawiny
  • 50 g białej czekolady

+ blacha do muffinek wyłożona papilotkami

 

Roztop masło w rondlu, przelej do większej miski, w niej będziesz łączyć wszystkie składniki. Jak już roztopione masło wystygnie, to dodaj do miski cukier, wanilię, kwaśną śmietanę oraz jajka. Wymieszaj wszystko widelcem lub łyżką do połączenia składników. Rozgnieć banany na papkę i dodaj do miski.
 

W oddzielnej połącz wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oraz proszek i dodawaj je powoli do składników mokrych mieszając mikserem na małych obrotach. Na koniec posiekaj czekoladę i dodaj ją wraz z żurawiną do masy, wymieszaj.

Piecz babeczki w temp. 180°C przez ok. 20 minut. Przełóż babeczki w papilotkach na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.

Smacznego:-)

Przepis pochodzi od Nigelli Lowson, ale nie pamiętam, z jakiej książki:-). Zmodyfikowałam go.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: