Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2803.20140

215

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chrupiący, lekko słony boczek, słodko-kwaśny winegret połączony z kwaśnymi pomidorkami i lekko pikantnym lazurem…A do tego wszystkiego świeży szpinak! Przepis Doroty Wellman nieco zmodyfikowałam.* Sałata jest po prostu pyszna. Polecam zarówno księżkę, jak i salatę:-).

 

  • 100 g szpinaku baby                                                                                   
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 150 g pomidorków cherry
  • 80 g sera pleśniowego Rokpol: użyłam lazura błękitnego
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika

 

Na winegret:

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Pokój boczek w cienkie paski i podsmaż na patelni, aby był chrupiący. Szpinak dobrze wymyj, odsącz na durszlaku. Pomidorki przekrój na pół. Ser pleśniowy pokrój na mniejsze plastry. Wymieszaj w małym słoiku oliwę, musztardę, miód i cytrynę, dodaj przyprawy do smaku oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Potrząśnij energicznie słoikiem. Pestki  słonecznika i dyni upraż na złoty kolor na suchej patelni.

Ułóż na dużym talerzu szpinak, posyp serem pleśniowym, pokrojonymi pomidorkami i prażonymi pestkami. Polej całość winegretem, a na koniec wyłóż boczek i polej całość wytopionym tłuszczem.

Smacznego:-).

 

*Przepis pochodzi z książki Doroty Wellman i Pauliny Młynarskiej pt. Kalendarzyk niemałżeński.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: