Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2012.20140

450

Wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W tym roku na naszym świątecznym stole zagości, oprócz barszczu, również zupa grzybowa. Najlepsza oczywiście z domowym makaronem:-) Ja przygotowuję ją na bazie suszonych grzybów, ale możecie też użyć mrożonych.

  • 40 g suszonych leśnych grzybów
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietany słodkiej 18%
  • 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki oleju
  • przegotowana, ciepła woda
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszona pietruszka

 

Na początek namocz grzyby na ok. 30 minut.

Na stolnicy lub blacie wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie. Dodaj jako do mąki. Wlej oliwę. Zacznij zagarniać nożem lub dłonią jajka i mieszaj je delikatnie z mąką. Dodawaj ciepłą wodę i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkuj dość cienko i potnij na długie placki, każdy podsypując mąką. Posiekaj drobny makaron i ugotuj go w posolonej wodzie.

Wyjmij grzyby z wody, ale nie wylewaj jej. Pokrój grzyby na drobniejsze kawałki, wrzuć do garnka, w którym będziesz gotować zupę. Zalej bulionem oraz szklanką wody, w której moczyły się grzyby i gotuj ok. 30 minut. Dodaj do zupy przyprawy oraz wymieszaną z odrobiną zupy śmietanę. Na koniec wmieszaj makaron.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: