Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0909.20140

530

Wegańskie pierogi z ciecierzycą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeżeli ktoś mi powie, że nie można zjeść smacznie bez mięsa, to się uśmiechnę i zaproponuję pierogi z farszem z ciecierzycy, cebuli oraz czosnku:-). Ja w ogóle zawsze robię ciasto do pierogów bez jajka, bo dzięki temu jest ono bardziej miękkie i delikatne.

 

Pierogi:

  • 220 g mąki pszennej
  • przegotowana, ciepła woda

Farsz:

  • 150 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa chili
  • przyprawy: sól, majeranek, słodka papryka

Namocz ziarno ciecierzycy na min. 10-12 godzin. Później ugotuj ją do miękkości w wodzie, bez soli, po czym przekręć przez maszynkę. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na rozgrzaną oliwę (dodaj również oliwę chili) wrzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek, wymieszaj z ciecierzycą i przyprawami. Dodaj 2 łyżki bułki tartej dla zagęszczenia farszu.

Na stolnicę lub blat wysyp mąkę i dolewając partiami ciepłą wodę zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko, po czym szklanką wytnij placki. Nakładaj farsz i formuj pierogi aż do skończenia farszu. Ja na koniec docisnęłam jeszcze brzegi pierogów widelcem. Gotuj je w posolonej wodzie ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Na koniec warto polać pierogi oliwą.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: